Naar huis als winnaars

Datum: 04-08-2019 Door: Willemijn de Jong

Het was een pittige strijd, de laatste wedstrijden op de Homeless World Cup in Cardiff. De Nederlandse leeuwen en leeuwinnen gingen tot het uiterste om een zo hoog mogelijke plek te veroveren. De vrouwen werden vierde in de Celtic Cup, en de mannen zevende in de Dragon Cup.

Waar aan het begin van deze week nog weleens de schouders hingen vanwege verloren potjes, werden de spelers steeds fanatieker naarmate ze vaker wonnen, scoorden, en zich meer thuis gingen voelen in deze nieuwe omgeving. Zo'n finale voelt dan als thuis spelen, tegen je vrienden.

Toch begon de laatste dag met een afsluitende speech van bondscoach René. "Vandaag moeten we alles geven, want dit is het einde van de Homeless World Cup. Nog even en dan stappen we met z'n allen uit deze bubbel. Een bubbel waar alles positief lijkt. Geniet er van zo lang het kan en maak er het mooiste moment van deze week van."

Dragon Cup
De mannen speelden vervolgens hun laatste wedstrijd tegen Zuid-Korea. Eerder deze week verloren we op het nippertje van deze gewaagde tegenstander, en ook deze keer was het ontzettend spannend. Maar door hard te knokken wisten de mannen deze beslissende wedstrijd te winnen. De emotie van deze overwinning was één van de mooiste momenten van het hele WK. Tranen van plezier, maar ook tranen die het einde van deze fantastische week onderstreepte. De mannen mochten hun prijs in ontvangst nemen op het podium. Als team werden ze naar voren geroepen om uiteindelijk gezamenlijk de zevende plek van de Dragon Cup te ontvangen. De Nederlandse mannen werden 31ste van alle landen. Een prestatie waar ze trots op kunnen zijn.

Samen vieren
De dames speelden hun laatste strijd tegen Wales, het gastland. Eerder deze week hadden ze Wales in een gelijk opgaande wedstrijd verslagen, maar deze laatste wedstrijd wisten ze niet over de streep te trekken. Om het veld was geen plek op de tribune meer te verkrijgen. Het leek alsof heel Cardiff was uitgelopen om de ‘Dragons’ voor een laatste keer aan te moedigen. Een fenomenale sfeer om een afsluitende wedstrijd in te spelen. Na het laatste fluitsignaal sprongen de dames uitbundig op elkaar, om dit moment samen te vieren.

De leeuwinnen werden vervolgens ook op het podium onthaald onder luid applaus. Daar ontvingen ze de vierde plaats van de Celtic Cup. Ze werden twaalfde van alle landen.

Na al deze spanning, en ontlading, was het heerlijk om met z'n allen naar de finales te kijken in een overvol stadion. Mexico won zowel bij de dames als bij de heren de Homeless World Cup. De spelers van Mexico waren ook de grootste supporters van onze leeuwen en leeuwinnen, en wij denken stiekem dat dit met de sjanskunsten van Salim te maken had.

De volgende ochtend was het tijd om moe maar voldaan terug te reizen naar Nederland. Vol emoties van de laatste week, maar ook met een boost voor het leven.