Het WK is van start!

Datum: 28-07-2019 Door: Willemijn de Jong

Zaterdag werd de Homeless World Cup officieel geopend met een bonte parade van het Principality stadion, door de kasteeltuinen van Cardiff Castle, naar het Bute Park, waar de komende week het wereldkampioenschap straatvoetbal voor mensen uit de maatschappelijke opvang wordt uitgevochten.

De teams van Nederland kwamen donderdag aan en mochten vrijdag even wennen aan hun nieuwe omgeving - de campus waar alle teams tijdens het WK verblijven. Zaterdag werden dan eindelijk na de officiële opening de eerste wedstrijden gespeeld.

Tijdens de parade vooraf aan de opening, waren de deelnemers zo Hollands mogelijk uitgedost. Met vlaggen, klompen en de bekende voetballiederen kwam de sfeer er al goed in. Ook de andere landen hadden goed hun best gedaan. Het team uit Oslo, net als wij met deelnemers van het Leger des Heils, hadden gevlochten Vikingbaarden waar onze Dennis bijna jaloers van werd. Langs de parade stonden toeschouwers om de helden van over de hele wereld toe te juichen. 

Lammieke vond de parade prachtig. “Ik heb oranje klompen gemaakt, vet hè? Maar wil jij ze nu dragen, want ik krijg wel zere voeten.” Chris is iets kritischer. “Als je de vlag als mantel gaat dragen, zeg je eigenlijk ‘Vive la France’, want dan klopt-ie niet meer. Dat kunnen we niet hebben, hè.”

De parade werd gevolgd door de openingsceremonie, waarbij alle spelers zich verzamelden op Pitch 1. Aan de aanvoerders de taak om de vlag het veld op te dragen. Tijdens de opening spraken Michael Sheen en Homeless World Cup mede-oprichter Mel Young de deelnemers toe.

De acteur opende de ceremonie met een gepassioneerde toespraak waarin hij de spelers en de mensen in het publiek vertelde: “De teams van onze mannen en vrouwen in Wales staan ​​bekend als de draken en de krijgers. Maar jullie zijn allemaal krijgers. Ik verzoek jullie om deze week je drakenvleugels wijd uit te spreiden. Om op te stijgen in onze Welshe hemel. En trots te vliegen.”

Jullie zijn allemaal krijgers.

Meteen na de opening speelden onze teams hun eerste wedstrijden. Ook werd het volkslied trots gezongen. Het spel was even wennen, maar beide teams verlieten het veld na verlies met opgeheven hoofden. René van Rijswijk, bondscoach van de Nederlandse selectie, pakte het team na de wedstrijden bij elkaar en benadrukte dat er goed voor elkaar werd gevochten. Zowel de keeper bij de dames als bij de heren kregen complimenten voor hun katachtige reddingen. De instelling is positief, maar er moet nog iets meer worden samengespeeld. Gelukkig is er nog een week om dat te doen.

De spelers zijn aan het einde van de dag moe, maar hebben er wel zin in. Dennis: “Ik vind het echt een supersfeer, hoor. Met al die landen enzo. Gewoon gezellig weet je. Ook teams die echt dansen. Er is gewoon veel plezier. Je merkt echt niet dat het tegenstanders zijn.”